Jonas Himmelstrands recension

En ny bok av Karl-Erik Edris är alltid spännande. Jag har aldrig blivit besviken. Man undrar vilken ny vinkel han hittat, nu i den nya boken I ett annat ljus.

Boken tar avstamp i några självbiografiska kapitel som kastar ett förståelsens ljus över hela Edris författarskap. Han berättar om barndomens starka mystiska upplevelser och om skolans och universitetets fullständiga oförståelse av dessa och hur han slutligen återfann den andliga upplevelsen. I resten av boken griper han sig an vår tids stora idékonflikt, den mellan religion och vetenskap och Gud.

Det finns ingen konflikt mellan tro och vetande, menar Edris. Däremot finns det konflikter mellan olika sorters tro. Sedan visar han hur vetenskapen, i ambitionen att ge en allomfattande förklaring till existensen, skapat en tro; en tro på slumpen, meningslösheten och de själviska generna. Därefter visar han hur de traditionella religionerna sällan förmått hålla kontakten med ljuset levande, utan i hög grad förfallit till dogmer utan större förklaringsvärde för dagens existentiella frågor, och därigenom tappat i relevans.

Edris sofistikerade analys klargör tydligt hur ren vetenskap och ren tro aldrig står i konflikt med varandra. Problem uppstår när vetenskapen försöker vara religion eller religionen vetenskap. Människan behöver både vetenskap och tro.

Man tar av sig hatten för Edris knivskarpa analys och intellektuella hederlighet. Även en inbiten men intellektuellt hederlig ateist bör kunna respektera Edris hållning. Dessutom bör I ett annat ljus ge varje läsare, med minsta gnutta av transcendent eller mystisk upplevelse i bagaget, en mycket stor aha-upplevelse om livet, vart vi är på väg och framtidens förutsättningar. Rekommenderas varmt!

Jonas Himmelstrand

(Recensionen publicerad i Kunskapsbrevet Strategier nr 643.)