EDRIS TANKAR
En blogg om politik och samhällsfrågor, ekonomi och företagande och om andliga ting som striden mellan tro och vetande, den materialistiska världsbildens begränsningar och människans behov av en djupare livsmening.
BLOGGARKIV
SOCIALA MEDIER
KATEGORIER
Blogg listad på Bloggtoppen.se bloggping

iPad och sumo

Idag skall jag spilla lite tid på en bagatell. Jag stördes nämligen just av liten notis på DN:s webb om sumobrottning. Jag är en stor vän av sumobrottning. Naturligtvis inte för personligt utövande. Jag är varken särskilt fet eller vältränad så det skulle leda till rena katastrofen om jag skulle börja fuska i sumo. I varje fall om jag mötte några av proffsbrottarna som gav mig samma behandling som de ger varandra. Men alldeles oavsett min totala personliga ofallenhet för sumo har jag stort nöje av att på internet följa de 6 årliga elitturneringarnas matcher.

När jag först såg DN:s lilla notis som kröntes av en fin bild blev jag glad och tänkte, att de kanske skriver något intressant. Men ack nej. Under rubriken Telefoner skall rädda sumobrottningen har man publicerat en TT-AFP notis med innebörden att de moderna telefonerna skall användas till att ”bekämpa korruption inom sporten och kritiken efter skandalerna”. Något som med rätta framstår som synnerligen löjeväckande. Vem kan tro att telefoner är ett effektivt sätt att t.ex. stoppa de maffiaanknutna spelskandaler som avslöjats inom sumon?

Problemet med artikeln är bara att den inte är en korrekt återgivning av fakta. Bakgrunden är ett möte för idéutbyte som det japanska Sumoförbundet (Nihon Sumo Kyokai) hade med sumobrottare och stalledare (mötet skildrades t.ex. i Mainichi Daily News). Som en del i detta möte så meddelades att sumoförbundet skulle använda iPad i sin interna kommunikation till sumostallen. Något som bl.a. motiverades av att sumobrottarna med sina stora händer har svårt att kommunicera med vanliga små telefoner. Något som Financial Times uppfattat helt korrekt i sin artikel iPad wrestles with sumo fat finger problem.

Dessutom sägs bilden som DN har publicerat föreställa Asashoryu (vilket verkar troligt) och Hakuho (vilket är helt fel). Asashoryus motståndare är Asasekiryu.

För övrigt tycker jag att DN:s sportredaktion borde börja följa sumon. Om inte annat så för att vår estniske granne Baruto (Kaido Höövelson) nått den näst högsta rangen (ozeki) i sumons stränga hierarki.
—————————————–
Andra bloggare om
, ,

Lämna en kommentar